Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla to rodzaj dość kwaśnej zupy curry (taj. Kaeng). Jest ona szczególnie popularna w środkowej Tajlandii. Używa się do niej owoców morza lub ryb oraz regionalnych warzyw (przede wszystkim liściastych) charakterystycznych dla tutejszego, wilgotnego klimatu: są więc liście wodnego szpinaku, wodnej mimozy, tykwa czy tzw. Dok Khae. W warunkach europejskich zwykle zastępuje się je takimi warzywami jak szpinak czy fasolka szparagowa.
Pomimo długiej i skomplikowanej nazwy jest to dość prosta potrawa.
Składniki:
– pół kg dowolnej białej ryby (najlepiej słodkowodnego drapieżnika) pokrojonej na kawałki
– 1 kg zielonych warzyw takich jak fasolka szparagowa, szpinak czy też kapusta pekińska
– 3 łyżki pasty Nam Phrik Kaeng Som
– 5 ostrych zielonych papryczek chili drobno posiekanych
– 3 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego
– łyżka pasty z tamaryndowca rozrobionej z odrobiną wody
– łyżka sosu Sriracha
Przygotowanie:
- Zrobić marynatę: wymieszać sok z cytryny, sos rybny, tamaryndowca, chili oraz pastę curry.
- W przygotowanej marynacie zapeklować rybę na co najmniej godzinę.
- Do woka wlać pół litra wody i zagotować.
- Dodać sos z marynaty i chwilę później warzywa. Gotować 2 minuty.
- Na koniec wrzucić rybę i gotować około 3 – 5 minut