Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)


Fatta w arabskiej kuchni to cała kategoria dań w której bazą jest podsmażona pita z różnymi dodatkami. W Egipcie np. Fatta to rodzaj zupy – do placków dodaje się jagnięcinę i zalewa bulionem. Na bliskim wschodzie, m.in. w Libanie, jest to raczej rodzaj przekąski. Najpopularniejsza jest Fattoush ze świeżymi warzywami, niemniej wzięcie mają także placki z roślinami strączkowymi, takie jak Fattet Hummus z ciecierzycą.

Składniki:

– 4 placki pita, stostowane (np. w piekarniku) i pokruszone na kawałki
– 450 gr ciecierzycy, moczonej przez noc w wodzie
– 500 ml jogurtu
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżeczki suszonej mięty
– łyżeczka suszonej papryki
– 2 łyżki pinioli
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • W rondlu zagotować wodę.
    • Wrzątek nieco osolić, wsypać odsączoną ciecierzycę i gotować na około trzech kwadransa.
    • Ciecierzycę odcedzić i pozostawić kilka łyżek wody z gotowania.
    • Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski i posypać papryką oraz miętą.
    • W misce wymieszać pitę z ciecierzycą i całość zalać kilkoma łyżkami wody pozostałej z gotowania soczewicy.
    • Na patelni roztopić masło i podprażyć kilka minut piniole.
    • Sposób serwowania: na dno miseczki nałożyć jogurt, na to ciecierzycę, a na wierzch posypać piniolami.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych