Biała fasola, to jeden z najtańszych towarów na targach Egiptu i krajów Bliskiego Wschodu. Stąd Fassoulia Baida, czyli rodzaj potrawki na bazie fasoli o dużych ziarnach, jest jednym z najpopularnieszych dań obiadowych w tych krajach. W prostszych wersjach ogranicza się ono do fasoli, można je jednak także wzbogacać mięsem (tak jak na zdjęciu), a także warzywami korzennymi.
Składniki:
– 450 gr białej suszonej fasoli (najlepiej o dużych ziarnach typu Piękny Jaś), namoczonej przez noc
– 2 cebule, drobno posiekane
– 2 puszki siekanych pomidorów
– 5 ząbków czosnku, posiekanych
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki kminu zmielonego
– 2 łyżeczki kolendry zmielonej
– laska kory cynamonowej
– garść siekanych liści kolendry
– 2 łyżki oliwy
– łyżka masła
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę.
- Wrzątek nieco osolić, wsypać fasolę i gotować na około trzech kwadransa.
- W dużym rondlu podgrzać oliwę oraz masło. Około 3 – 4 minuty podsmażać cebulę i czosnek z dodatkiem cukru.
- Dodać fasolę, pomidory oraz kmin, mieloną kolendrę i cynamon. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość dusić około 20 minut.
- Wyjąć laskę cynamonu. Fasolę serwować posypane siekanymi liśćmi kolendry.
Fassoulia Baida zazwyczaj podaje się z ryżem.