Fattoush to proste arabskie danie popularne na wybrzeżu lewantyńskim, przede wszystkim w Libanie, gdzie serwuje się je jako rodzaj meze. Zalicza się do potraw zwanych Fatta, których bazą jest podsmażona na chrupko pita – fatt po arabsku znaczy kruszyć. Podobną potrawą jest także libański Fattet Hummus serwowany z ciecierzycą. W przypadku Fattoush pitę dodaje się do mieszanki świeżych warzyw (w tym wypadku często używa się Salatah Lebanieh).
Sposób przygotowania: pity usmażyć w głębokim tłuszczu, na patelni lub wypiec na chrupko w piekarniku. Pokruszyć na niezbyt duże kawałki. Warzywa oraz zioła pokroić i skropić oliwą z sokiem cytrynowym. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z kruszonymi pitami. Całość posypać sumakiem, który nada większej kwaskowatości. Fattoush można podawać z jogurtem.
Składniki: pity, sałata rzymska, ogórki, pomidory, papryka, dymka, mięta, pietruszka, sumak, oraz oliwa i sok z cytryny.