Epazote / Komosa Piżmowa


Komosa Piżmowa (łac. Dysphania ambrosioides), zwana także Komosą Meksykańską, w Polsce rośnie dziko i nie jest zbyt ceniona – pędy i owoce wytwarzają olejki eteryczne groźne dla zwierząt. Całkiem inaczej jest w ojczyźnie, czyli Meksyku, gdzie obowiązuje nazwa Epazote. Jada się jej liście, zarówno świeże jak i suszone. Epazote przeciwdziała wzdęciom (podobnie jak indyjska Asafetyda). Jest więc ważnym dodatkiem używanym w przygotowaniu roślin strączkowych – m.in. w odsmażanej fasoli Frijoles Refritos. Można je zresztą spotkać w wielu meksykańskich daniach: tych bazujących na tortillach, takich jak  Chilaquiles czy Papadzules, a także w klasycznych potrawach mole, np. kurczaku w zielonym sosie Polo en Mole Verde.
Aby zwiększyć skuteczność Epazote dodaje się pod koniec gotowania.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.