Ten dość ostry gulasz Filipińczycy gotują od niespełna dwustu lat, ale praktycznie traktują go jak danie narodowe. Popularny jest przede wszystkim na północy archipelagu, zarówno w Manili (gdzie używa się popularniejszej nazwy Tinola) jak i dalej wśród ludu Ilokano – w ich dialekcie to La Uya.
Tinola najczęściej robiona jest na bazie mięsa kurczaka. Istnieją jednak też wersje z wieprzowiną oraz wegetariańska. Oryginalnie dodaje się do niej listki chili, łatwiej jednak o papryczki.
Składniki:
– mięso z czterech ćwiartek kurczaka, posięte na kawałki
– owoc papai średniej wielkości, pocięty na małe kawałki
– 3 papryczki chili drobno posiekane
– 5 ząbków czosnku, posiekanych
– czerwona cebula, posiekana
– 3 cm imbiru, posiekanego
– litr wody
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki sosu rybnego
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim cebulę, czosnek i imbir przez niespełna minutę.
- Dodać kurczaka i zrumienić go przez 3 – 4 minuty. Całość zalać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 20 minut.
- Dodać sosu rybnego
- Dodać papaję i dusić jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodać chili. Podawać z ryżem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)