Piruhi (Tureckie pierożki z serem)


Turecka nazwa Piruhi niepokojąco przypomina polską Pierogi. W istocie są to bardzo podobne dania – oba nadziewane serem i formowane w duże porcje, znacznie większe np. od włoskich ravioli. Jest to przekąska szczególnie popularna na czarnomorskim wybrzeżu Turcji. Zwykle do nadzienia stosuje się ser owczy typu Beyaz Peynir, można go jednak zastąpić bałkańskim serem typu Sirene, a nawet Bryndzą albo po prostu Fetą.

Składniki:

– 200 gr owczego sera typu Beyaz Peynir,
– pół pęczka koperku, posiekanego
– 50 gr masła
– 50 gr orzechów włoskich, pokruszonych
Ciasto:
– 400 gr mąki
– 3 jajka
– szczypta soli

Przygotowanie:

    • Z mąki i dodatków zagnieść ciasto (dodając nieco wody jeśli będzie trzeba). Kiedy będzie jednorodne, rzucić nim o blat i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
    • Ser wymieszać z koperkiem i odstawić na kwadrans.
    • Ciasto rozwałkować na cienki arkusz (lub arkusze) i używając serowego nadzienia formować pierożki w dowolnych kształtach (można użyć formy do pierogów).
    • Pierogi zagotować w osolonej wodzie.
    • W między czasie na małej patelni roztopić masło i 5 minut podsmażyć na nim orzechy. Tak przygotowaną omastą polać odsączone pierogi.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych