Çoban Salatası, w tureckim tłumaczeniu sałatka pasterska, to tutejszy odpowiednik greckiej Horiatiki Salata czyli sałatki wiejskiej. W obu przypadkach jest to rodzaj kolorowej mieszany dosyć dowolnego doboru świeżych warzyw – coś co ma przypominać proste posiłki jakimi raczyli się przez wieki tureccy chłopi chodzący na wypas owiec. W obu przypadkach jest to też jedna z najpopularniejszych przekąsek czyli meze.
Składniki:
– 2 ogórki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
– 2 pomidory, pokrojone w ósemki
– 2 zielone papryki, pokrojone w grubą kostkę
– 2 czerwone papryki, pokrone w grubą kostkę
– 3 dymki posiekane w półplasterki
– 2 jaja na twardo, pokrojone w ósemki
– 12 czarnych oliwek
– garść pietruszki posiekanej
– 100 ml oliwy
– 50 ml octu winnego
– 150 gr sera Beyaz lub innego półmiękkiego sera owczego
Przygotowanie:
- Na półmisku wymieszać ogórki, pomidory oraz papryki.
- Całość posypać dymką.
- Oliwę wymieszać z octem i szczyptą soli. Mieszaniną polać nimi sałatkę.
- Na wierzch ułożyć oliwki i obłożyć jajkami.
- Nad półmiskiem zetrzeć ser tak aby oprószył całą sałatkę.
- Na koniec całość posypać pietruszką i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu.)