Dawood Pasha (Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym)


Dawood Pasha to postać historyczna. Chrześcijański Turek, któremu w 1861 sułtan polecił rządy w Libanie. Nie zyskał przychylności miejscowej ludności, która była właśnie w trakcie prowadzenia walki narodowo-wyzwoleńczej. Nie mniej Libańczycy z entuzjazmem przyjęli jego ulubione danie: pulpety w sosie pomidorowym – można się tylko domyślać, że było to coś w stylu İzmir Köfte.
W oryginalej wersji do smażenia używa się łoju jagnięcego, można go jednak swobodnie zastąpić oliwą z dodatkiem masła.

Składniki:

Pulpety:
– pół kg mielonej jagnięciny
– 2 łyżeczki cynamonu
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 50 gr mąki
oliwa do smażenia
Sos
– 2 cebule pokrojone w piórka
– puszka pomidorów
– 2 łyżki pinii
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki cukru
– łyżka oliwy plus łyżeczka masła

Przygotowanie:

    • Mielone mięso wymieszać z cynamonem, zielem angielskim, doprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobić i odstawić na godzinę do lodówki.
    • Z mięsa formować malutki pulpety i obtaczać je w mące.
    • Pulpety smażyć na oliwie około 5 minut, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
    • Przygotować sos: w rondlu rozgrzać oliwę oraz masło. Podsmażyć na nich cebulę około 5 minut.
    • Dodać pinie, smażyć około 2 minuty, po czym dodać także cynamon, pomidory i cukier.
    • Sos doprawić solą oraz pieprzem i dusić około kwadransa.
    • Na koniec dodać pulpety i całość dusić jeszcze 10 minut.

 
Pulpety serwować z ryżem i cząstkami cytryny.

(Poniżej przepis na Dawood Pasha przygotowane przez szefa kuchni hotelu Hayatt w Doha, w Katarze)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych