Masbahat al-Derwich to tradycyjne danie Derwiszów, zakonu muzułmańskich mistyków, którzy od średniowiecza rozprzestrzeniali się po całym świecie arabskim. Dystrybuowali przy tym swoje tradycje kulinarne, które szczególną popularność zyskały na wybrzeżu lewantyńskim, m.in. w Libanie. Pierwotnie wszystkie składniki tego posiłku przygotowywane były oddzielnie i układane jedne na drugich. Praktyka doprowadziła jednak do tego, iż dziś całość zapieka się na jednym glinianym półmisku.
Składniki:
– pół kg jagnięciny (np. gicz) bez kości, pokrojonej na cienkie plastry
– bakłażan pokrojony na cienkie plasterki
– zielona i czerwona papryka pokrojona na cienkie plastry
– 5 pomidorów pokrojonych na cienkie plastry
– 5 ziemniaków ugotowanych i pokrojonych na plasterki
– 10 cebulek perłowych lub szalotek przekrojonych na pół (wzdłuż)
– szklanka soku pomidorowego
– 2 łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki cukru brązowego
– łyżeczka cynamonu
– 5 łyżeczek oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i krótko obsmażyć na nich cebulki.
- Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą
- W naczyniu układać kolejne warstwy: ziemniaki, mięso, cebule, bakłażan, paprykę oraz pomidory. Wszystkie warstwy przesypywać solą oraz pieprzem.
- Sos pomidorowy wymieszać z pozostałą oliwą i oregano. Zalać nim przygotowane danie.
- Wierzchnią warstwę zapiekanki oprószyć cukrem i cynamonem oraz skropić oliwą.
- Całość zapiekać około trzech kwadransów pod przykryciem, a później jeszcze kwadrans bez przykrycia.
Danie podawać z jogurtem oraz zieloną sałatą