Fatta w arabskiej kuchni to cała kategoria dań w której bazą jest podsmażona pita z różnymi dodatkami. W Egipcie np. Fatta to rodzaj zupy – do placków dodaje się jagnięcinę i zalewa bulionem. Na bliskim wschodzie, m.in. w Libanie, jest to raczej rodzaj przekąski. Najpopularniejsza jest Fattoush ze świeżymi warzywami, niemniej wzięcie mają także placki z roślinami strączkowymi, takie jak Fattet Hummus z ciecierzycą.
Składniki:
– 4 placki pita, stostowane (np. w piekarniku) i pokruszone na kawałki
– 450 gr ciecierzycy, moczonej przez noc w wodzie
– 500 ml jogurtu
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżeczki suszonej mięty
– łyżeczka suszonej papryki
– 2 łyżki pinioli
– łyżka masła
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę.
- Wrzątek nieco osolić, wsypać odsączoną ciecierzycę i gotować na około trzech kwadransa.
- Ciecierzycę odcedzić i pozostawić kilka łyżek wody z gotowania.
- Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski i posypać papryką oraz miętą.
- W misce wymieszać pitę z ciecierzycą i całość zalać kilkoma łyżkami wody pozostałej z gotowania soczewicy.
- Na patelni roztopić masło i podprażyć kilka minut piniole.
- Sposób serwowania: na dno miseczki nałożyć jogurt, na to ciecierzycę, a na wierzch posypać piniolami.