Penne Strascicate (Penne po Toskańsku)


Tym czym dla Emilli-Romagni jest Tagliatelle z sosem Bolońskim, tym dla sąsiedniej Toskanii jest Penne Strascicate. Skład potrawy jest bardzo podobny. Różni się jednak przygotowywaniem. Strascicato we włoskim znaczy mnie więcej tyle co pozostawić ślad. W tym przypadku chodzi o sposób gotowania makaronu, który wciąż jeszcze twardy trafia do sosu pomidorowego, gdzie dogotowuje się wchłaniając przesycony smakiem płyn.

Składniki:

– 500 gr Penne
– 400 gr mielonej wołowiny
– puszka pomidorów
– 1 cebula drobno posiekana
– 1 marchew drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– pół kieliszka czerwonego wina
– szklanka bulionu
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Na oliwie lekko zezłocić cebulę, marchew, seler i czosnek.
    • Dodać mięso. Smażyć aż się zrumieni.
    • Wlać wino i odparować.
    • Dodać pomidory i kilka łyżek rosołu. Doprawić solą i pierzem. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
    • W tym samym czasie lekko podgotować paczkę makaronu Penne.
    • Kiedy makaron będzie pół twardy (jeszcze nie al dente) dodać go do sosu.
    • Całość gotować, aż makaron się dogotuje. Od czasu do czasu, w razie potrzeby dodać nieco bulionu

 
W klasycznej wersji przed przystąpieniem do powolnego duszenia do mięsa powinno się dodać szklankę tłustego mleka. Dziś ta procedura jest zwykle pomijana. Poza tym do sosu dodaje się także bakłażana.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych