Pesce Impanato to najbardziej klasyczny i jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby. Toskańczycy filety rybne panierowali piwnym ciastem już w okresie renesansu, kiedy kuchnia wracała do natury i preferowano nieskomplikowane gotowanie. Jest to jednak wiecznie żywa klasyka, biorąc pod uwagę, że przepisem tym posługują się dziś także telewizyjni kucharze-gwiazdorzy, tacy jak Gino D’Acampo.
Składniki:
– 600 gr filetów rybnych podzielonych na kotleciki
– 2 łyżki soku z cytryny
– oliwa do smażenia
Ciasto:
– 200 gr mąki
– szklanka jasnego piwa
– 3 białka
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Z mąki, piwa, soli oraz oliwy zrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta tuż przed smażeniem.
- Filety skropić cytryną i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Rybę smaży na oliwie, aż skórka zrobi się chrupiąca.