Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Gravlax / Gravad Lax / Gravad Laks / Gravlaks / Graavilohi / Graavilõhe / Graflax | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Gravlax / Gravad Lax / Gravad Laks / Gravlaks / Graavilohi / Graavilõhe / Graflax



Gravlax to jeden z najbardziej znanych w świecie nordyckich przepisów – marynowany łosoś. Nazwa wywodzi się od pierwotego sposobu konserowania tej ryby. Był on zakopywany w ziemi (co oznacza właśnie Gravat) na kilka dni, a nawet tygodni aby nieco sfermentował (Lax to łosoś). Dziś procedura jest prostsza: rybę obracza się w mieszance przypraw (proporcje wedle uznania) i na kilka dni wstawi do lodówki.

Składniki: łosoś, sól, pieprz, cukier i koperek (ew. brandy lub aquavit)

W każdym kraju nazwa jest nieco inna:
w Szwecji Gravlax lub Gravad Lax
w Dani Gravad Laks lub Gravlaks
w Norwegii Gravlaks
na Islandii Graflax
w Finlandii Graavilohi
w Estonii Graavilõhe

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych