Tabasco to zarówno nazwa meksykańskiego stanu położonego na południe od Jukatanu, jak i nazwa wywodzącej się stąd chili. Jako odmiana dość ostrej Papryki Krzewiastej (łac. Capsicum frutescens) – w skali Scovilla 30.000 – 50.000 punktów – zrobiła chyba największą karierę spośród wszystkich chili. Dokonała tego jednak nie za sprawą samych owoców, ale sosu Tabasco, którego stała się podstawą (jest od niego jednak kilkanaście razy ostrzejsza). Niewielkich rozmiarów (4 cm) strąki o zielonej, żółtej, a przede wszystkim czerwonej barwie, zostały praktycznie zarezerwowane dla jego produkcji i w wersji świeżej niełatwo dostać je nawet w ojczyźnie. Zresztą zapotrzebowanie na surowiec do sosu jest tak duże, że sami Meksykanie nie są w stanie zabezpieczyć wszystkich dostaw – Tabasco uprawiane jest też m.in. w Kolumbii.
Photo by Adi Chrisworo from StockSnap