Involtini (Zrazy zawijane)


Involtini to włoskie określenie odnoszące się do wszelkiego rodzaju zawijanych zrazów. Nazwa wywodzi się od słowa voltare czyli obracać. Najczęściej używa się do nich mięsa (np. cielęciny lub wołowiny jak na poniższym przepisie), ale niekiedy też ryb, tak jak w przypadku (Involtini di Pesce Spada), a nawet warzyw – popularny jest bakłażan (przepis na filmie poniżej).

Składniki:

– pół kg wołowiny na zrazy pokrojonej na plastry
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 100 gr parmezanu, startego
– duża garść pietruszki posiekana
– 150 ml czerwonego wina
– łodyga selera naciowego, posiekana
cebula, drobno posiekana
marchew, drobno posiekana
– 2 puszki pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– duża garść bazylii, grubo posiekanej
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Zrazy cienko rozbić tak aby łatwo się zwijały.
    • Zrazy rozłożyć na desce, posolić i popieprzyć, a także posypać parmezanem, czonskiem i pietruszką
    • Kotleciki zwinąć w roladki i przekłuć je wykałaczkami aby się nie rozwijały.
    • W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zrazy.
    • Gdy kotleciki zrumienią się już ze wszystkich stron zalać je czerwonym winem. Dusić, aż wino wyparuje.
    • Z garnka wyjąć zrazy i wlać do niego pozostałe 2 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje obsmażyć na niej seler, cebulę i marchew.
    • Posolić, dodać pomidory i około pół litra wody wymieszanego z koncentratem pomidorowym.
    • Gdy sos zacznie się gotować z powrotem umieścić w nim kotleciki, dodać garść bazylii i całość na wolnym ogniu dusić pod przykryciem jakieś trzy kwadransy.
    • Podając najpierw wyjąć mięso, sos wymieszać z makaronem i dopiero na nim ułożyć zrazy.


(Poniżej przepis na zrazy zawijane z bakłażana – jest to właściwie wariacja na temat Melanzane alla Parmigiana)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych