Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
La Potee Lorraine (Garnek lotaryński) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)


La Potee Lorraine to najbardziej tradycyjne danie obiadowe jadane w Lotaryngii. Jego bazą jest wieprzowina, ulubione mięso mieszkańców pogranicza Francji i Niemiec. Ta jednogarnkowa potrawa z tego też względu można się doszukiwać w niej nawiązać do niemieckiego Eintopf. Istnieją także inne jego warianty, m.in. Potée au Lentilles z dodatkiem soczewicy oraz Potée ou Chou Frisé z jarmużem.

Składniki:

– kość z szynki
– 0,5 kg łopatki wieprzowej
– 250 gr boczku
– 3 wędzone kiełbasy
– 0,5 kg białej fasoli namoczonej przez noc
– 12 średnich ziemniaków
– główka kapusty włoskiej
– 12 marchwi
– 6 białych buraków (niekoniecznie)
cebula

Przygotowanie:

    • Mięso, wędlinę i fasolę włożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny.
    • Do garnka dodać warzywa i gotować dalsze 1,5 godziny.
    • Wyjąć warzywa odsączyć i ułożyć na półmisku. Mięso i wędliny pokroić i ułożyć na warzywach.
    • Rosół przecedzić i podawać jako zupę.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych