Cecina Enchilada / Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)


Cecina Enchilada to meksykańska wariacja na temat hiszpańskiej Ceciny, rodzaju dojrzewającego wołowego pastrami. Meksykanie nie zadowolili się wyłącznie wersją „na zimno”. Mieszkańcy wybrzeża zatoki meksykańskiej, tzw. La Huasteca, stworzyli własną wariacje z użyciem mięsa wieprzowego. Pokrojone na cienkie plastry jak wędlina i zamarynowane jest szybko podsmażane. Na końcu plaster mięsa zazwyczaj wkłada się do placka kukurydzianego.
Całe powyższe danie jest poniekąd hybrydą, czymś pomiędzy tradycyjną Ceciną a konceptem kulinarnym zwanym adobada. Nazwa pochodzi od słowa adobo czyli marynowany. Zasadą jest bowiem peklowanie mięsa, a bazą marynaty chili i ocet. Bardziej znanym daniem tego typu jest Carne Adobada popularna w środku i na północy kraju, a także w kuchni Tex-Mex (z tego pokrewieństwa wynika alternatywna nazwa powyższego dania czyli Carne Enchilada – od hiszpańskiego słowa enchilar co znaczy doprawiać chili).

Składniki:

– 6 cieniutkich steków wieprzowych ze schabu – grubość około pół cm
– łyżka oleju do smażenia
Marynata:
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– pół łyżeczki oregano
– łyżka sproszkowanego annato (ew. 2 łyżki suszonej czerwonej papryki i łyżeczka kurkumy)
– łyżka octu winnego
– 2 ząbki czosnku
liść awokado (opcjonalnie, ew. liść laurowy plus ziarno anyżu)
– 4 suszone chili (najlepiej ancho)
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

    • Chili moczyć w gorącej wodzie około pół godziny.
    • Wszystkie składniki marynaty zmiksować na gęstą pastę. W razie potrzeby dodać wody pozostałej z nasączania papryki.
    • Steki smarować pastą z jednej strony jak kanapki masłem i układać jeden na drugim, tak aby marynata oblepiała je z obu stron.
    • Mięso marynować co najmniej osiem godzin, najlepiej całą noc.
    • Steki bardzo krótko podsmażyć z obu stron (około minuty) na rozgrzanym oleju.
    • Serwować z tortillami, dodatkami warzywnymi (avocado, rzodkiewki) i którąś z sals
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych