Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)


Salade Liégeoise czyli sałatka z Liege to uosobienie belgijskiej kuchni Gourmand czyli coś co dziś nazwalibyśmy comfort food (tzw. jedzenie dla przyjemności). Jest prosta i syta. W górniczym i silnie uprzemysłowionym Liege skąd się wywodzi (coś na kształt polskich Katowic), tradycyjnie było codziennym, jednogarnkowym daniem serwowanym na ciepło. I tę sałatkę podaje się właśnie na ciepło.

Składniki:

– 500 gr zielonej fasolki
– 500 gr ziemniaków
– 250 gr boczku pokrojonego w słupki
– 2 cebule pokrojone w półtalarki
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • Ugotować fasolkę.
    • Obrać ziemniaki, pokroić je na niezbyt drobne kawałki i ugotować.
    • Cebulę przesmażyć na maśle, aż się zeszkli.
    • Do cebuli dodać boczek. Wszystko przesmażyć na złoto.
    • Dodać fasolę i ziemniaki. Smażyć jeszcze pięć minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych