Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)


Moghrabieh ma dwa znaczenia. Z Jednej strony to rodzaj libańskiej kaszy pszennej o dużych, okrągłych ziarnach, zwanej też perłowym couscousem. W Bejrucie można ją dostać świeżą, podczas gdy za granicą raczej w postaci suszonej.
Jednocześnie, w tym samym Libanie Moghrabieh nazywa się także potrawę przygotowaną na bazie tej kaszy. Zwykle poza ciecierzycą dodawało się do niego dwa rodzaje mięsa – kurczaka i jagnięcinę. Dziś przepis zazwyczaj ogranicza się do jednego z dwojga, ale używa się też innych dodatków takich jak owoce morza (na filmie poniżej). Tradycją pozostaje, że przygotowuje się go dwa dni.

Składniki:

– 400 gr kaszy Moghrabieh
– 1,5 kg udek z kurczaka bądź 1 kg jagnięciny z kością.
– 200 gr suszonej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
– 2 cebule, jednak posiekana, druga przekrojona na pół
marchew
– laska cynamonu
– 2 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– łyżeczka kminu mielonego
– łyżeczka kminku mielonego
– łyżeczka cynamonu mielonego
– 3 łyżki masła

Przygotowanie:

    • W garnku umieścić mięso, przekrojoną na pół cebulę, marchew, ziele angielskie, laskę cynamonu i liście laurowe. Całość zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować około godziny.
    • Mięso wyjąć, usunąć kości i skórę (w przypadku kurczaka) oraz pokroić na duże kawałki (w przypadku jagnięciny). Włożyć do miski, przykryć i odstawić na następny dzień.
    • Wywar odcedzić, zalać nim Moghrabieh, a gdy przestygnie wstawić na noc do lodówki – cebulę, marchew i przyprawy wyrzucić.
    • Jeśli używa się suszonej cieciorki, zlać ją wodą i odstawić na noc. Następnego dnia gotować ją w osolonej wodzie ok. 1 – 1,5 godz., aż będzie miękka. Odcedzić.
    • Następnego dnia Moghrabieh odcedzić, ale płyn zachować.
    • Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
    • Dodać Moghrabieh i całość smażyć ok. 10 minut.
    • Dodać ciecierzycę, mielony kmin i kminek oraz nieco soli i pieprzu. Zalać szklanką bulionu i gotować aż kasza zrobi się całkiem miękka (ew. dodać jeszcze bulionu, pod koniec gotowania powinno przy tym zostać nieco płynu).
    • Pod koniec dodać kawałki mięsa i całość poddusić kilka minut.
    • Podając potrawę posypać jeszcze mielonym cynamonem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych