Bliskowschodni, arabski Shish Taouk czy też turecki Şiş Tavuk to jedna i ta sama potrawa – rodzaj szaszłyka drobiowego. Shish wywodzi się od arabskiego słowa seekh oznaczającego szpatułkę do grilowania – w ten sam sposób powstał Şiş Kebap – a tavuk, to już tureckie określienie kurczaka. Danie to dość powszechne – poza Turcją przede wszystkim w Libanie i Syrii – oraz dość proste. Mięso przed grillowaniem jest marynowane w kwaśnej omaście na bazie jogurtu i cytryny. Turcy serwują je przy tym z ryżem, a Libańczycy z pastą toum, a także hummusem oraz tabbouleh. Coraz popularniejsza jest jednak wersja street-foodowa, gdzie mięso wraz ze świeżymi warzywami wkłada się do ciepłej pity.
Poniżej przepis na libański Shish Taouk.
Składniki:
– pół kg piersi z kurczaka pokrojonej w dużą kostkę
– 100 mln soku z cytryny
– 7 ząbków czosnku, posiekanych
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 3 łyżki oliwy
– łyżka octu winnego
– łyżeczka białego pieprzu, mielonego
– pół łyżeczki tymianku
– pół łyżeczki mielonej papryki
– pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania: wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą pastę i umieścić w niej kawałki kurczaka na ok. 4 godzin. Mięso ponabijać na szpatułki i obracając grillować kilkanaście minut – aż zrumieni się ze wszystkich stron.
Serwować z pastą Toum i ciepłymi plackami pita.
(Poniżej przepis na tureckie Şiş Tavuk)