Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Moutarde Violette de Brive (Fioletowa musztarda z Brieve) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Moutarde Violette de Brive (Fioletowa musztarda z Brieve)


Moutarde Violette de Brive to specjalność dolnego Limousin i jego stolicy Brive-la-Gailard. W XIV fioletową musztardą zachwycał się już francuski papież Klemens VI. Furorę w Francji zrobiła jednak dopiero w XIX wieku, aby w połowie XX wieku zupełnie zostać zapomniana. Jej renesans zaczął się w 1986 za sprawą wytwórni likieru Denoix.
Swoją charakterystyczną fioletową barwę zawdzięcza czerwonym winogronom. Wypestkowane i ugotowane przeciera się przez sito i dodaje do tradycyjnych składników musztardy – gorczycy i octu. Specjał z Brieve winogronom zawdzięcza nie tylko kolor, ale także słodkawy smak. W Poitou używa się jej do wielu potraw, m.in. słynnego Królika w fioletowej musztardzie, a także doskonałego mięsa jakie dają krowy i cielęta rasy Limousin.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych