Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)


To pasta curry używana do tzw. leśnego curry Kaeng Pa. Wywodzi się ona z północnej Tajlandii z prowincji Chiang Mai. Tradycyjnie używało się jej do przyżądzania żyjących w tutejszych lasach dzikich świń. Dziś nadaje jednak smaku nie tylko zwykłej wieprzowinie, ale i kurczakowi.
Pastę można trzymać w lodówce około tygodnia.



Sposób przygotowania: Wszystkie składniki rozdrobnić i zmielić w malakserze – tradycyjnie używa się do tego moździerza. Pastę można około miesiąca trzymać w lodówce.

Składniki:

– 2 szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 1 – 2 cm galangalu
– łodyga trawy cytrynowej (biała część)
– 5 papryczek chili
– 2 łyżki siekanej kolendry
– liście kaffiru (1 świeży lub 2 suszone i namoczone)
– łyżka sosu rybnego

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych