Nam Phrik (Tajska pasta chili)


Ostra pasta chili Nam Phrik to tajski odpowiednik sambalu popularnego w Indonezji i Malezji. Nam oznacza sos a phrik to po tajsku papryka więc nazwa ta odnosi się do wszystkich past zawierających w sobie chili, np.:
Nam Phrik Kapi to pasta paprykowa z dodatkiem Kapi, czyli pasty krewetkowej.
Nam Phrik Num to pasta z zieloną papryką phrik num, szalotkami, czosnkiem, sokiem z limonki, sosem rybnym i liśćmi kolendry. Jada się ją z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze) i kleistym ryżem.
Nam Phrik Phao to słodka podsmażana pasta z czerwonego chili, którą dodaje się do smażonego mięsa, owoców morza, ale przede wszystkim zupy Tom Yum (je się ją także jak dżem na chlebie).
Nam Phrik Kung jest mieszanką chili oraz suszonych krewetek, którą podaje się z ryżem oraz ogórkiem.
Nam Phrik Ong – to pasta podobna nieco do sosu bolońskiego. Chili dusi się bowiem z pomidorami i mieloną wieprzowiną. Jada się ją z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze) i kleistym ryżem.
Nazwa Nam Phrik ma jednak szerszy zasięg, bo odnosi się także do słynnych tajskich past curry określanych wspólnym mianem Nam Phrik Kaeng.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.