Caldillo to meksykański sos, przygotowany na bazie pomidorów i cebuli z dużą ilością przypraw. Dusi się go z mięsem, czego efektem jest rodzaj gulaszu. Jest to typowe, zimowe danie jednogarnkowe, rozgrzewające dzięki swoim aromatom. Powyżej przepis na Ternera en Caldillo czyli cielęcinę w sosie Caldillo, nie mniej znacznie częściej używany mięsem jest wołowina.
Danie tego nie należy mylić z chilijskim Caldillo de Congrio, które również jest rodzajem sosu, tyle że z dodatkiem ryby.
Składniki:
– pół kg cielęciny na gulasz, pokrojonej w grubą kostkę
– puszka pomidorów
– średnia cebula, drobno posiekana
– łyżka siekanej mięty
– łyżka siekanej pietruszki
– 2 zmielone goździk
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.
- Dodać pomidory, przyprawić pietrzuszką, miętą, cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem.
- Dolać wody tak aby przykryła mięso i całość dusić około pół godziny.