Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nduja | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nduja


Nduja to dość gruba kalabryjska kiełbasa o miękkiej strukturze (coś w rodzaju metki). Surowa, tłusta wieprzowina, doprawiona peperoncino jest upychana w ślepą kiszkę (wcześniej używało się znacznie więcej podrobów). Głównym centrum jej produkcji jest położona ma południu Kalabrii prowincja Vibo Valentia, z miasteczkiem Spilinga na czele. Nazwę swą wywodzi o łacińskiego induco czyli wprowadzać, nie ma jednak pewności czy jest to produkt rdzennie latyński. Jeśli chodzi o nazwę Nduja powiązana jest bowiem z francuską Andouille, a przy tym nie należy zapominać, że w średniowieczu południem Włoch rządzili francuscy Andygawenowie. Z drugiej strony obie kiełbasy nie mają wiele wspólnego jeśli sposób przygotowania i samą konsystencję. Bliżej jej do włoskiej Salsiccii, która jest równie miękka i podobnie stosowana.
Istnieje też abruzyjska Annuje nieco zbliżona do tej Francuskiej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych