Panzerotti (Zapiekane pierogi z Apulii)



Panzarotto w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle co grubaski. Jest to przepis rodem z Apulii i ten typ pierogów można traktować jako nieco mniejszą wersję Calzone podawanego w pizzeriach całego świata. Nie mniej Panzerotti ma też sporo współnego (nie tylko nazwę) z podawanymi w odległej Ligurii pierogami Pansoti. Dziś Panzarotti są zresztą sprzedawane nie tylko we Włoszech – w latach 40-tych w Mediolanie rozpopularyzował je Agostino Luini – ale także USA.
W Apulii do nadziewania używa się jednak tradycyjnych składników południa, takich które towarzyszą także Pizzy oraz Calzone. Poza tym Panzerotti nie gotuje się, ale smaży (ewentualnie piecze).

Składniki:

– ciasto jak na Pizzę z 400 gr mąki
– 250 gr mozzarelli pokrojonej w kostkę
– 400 gr pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
– łyżka świeżego lub łyżeczka suszonego oregano
oliwa

Przygotowanie:

    • Na dwóch łyżkach oliwy poddusić pomidory, tak aby odparował z nich nadmiar wody.
    • Na koniec doprawić je oregano, solą oraz pieprzem (można dodać także nieco ostrej papryki).
    • Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić ja na 8 części.
    • Z każdego kawałka ciasta formować (można wałkiem) okrągły i cienki placek.
    • Na środku każdego placka ułożyć nieco mozzarelli, przykryć sosem i złożyć jak dużego pieroga, zlepić brzegi.
    • Pierogi zapiekać w dużej ilości oliwy, ewentualnie posmarować oliwą i piec kilka minut w piekarniku
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych