Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)


Pares to jedno z najpopularniejszych dań filipińskich, ulicznych jadłodajni. Nazwę tłumaczy się jako para, bo jest to potrawa dwudaniowa: jednocześnie serwuje się ryż z sosem z wołowiną oraz bulion wołowy.

Pars serwuje się na dwóch talerzach: do miski nalewa się nieco bulionu, a sosem z wołowiną polewa się Sinangag, czyli ryż smażony z czosnkiem.

Składniki:

Bulion:
– 500 gr wołowiny gulaszowej
marchew
cebula
pietruszka
– 2 kawałki anyżku gwiazdkowego
– 2 cm imbiru
Marynata
– 50 ml sosu sojowego
– łyżeczka czarnego pieprzu
– 4 łyżki cukru
Sos
– 3 cm imbiru, posiekanego
– ząbek czosnku, posiekany
– cebula, posiekana
– łyżeczka mąki kukurydzianej lub ryżowej
– łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Z wszystkich przepisanych składników przygotować bulion wołowy. Gotować go około 2 – 3 godzin.
    • Bulion odcedzić. Gdy mięso wystygnie pokroić je na kawałki (warzywa wyrzucić).
    • Przygotować marynatę: połączyć sos sojowy z cukrem i pieprzem. Zapeklować w niej mięso. Odstawić na pół godziny
    • W woku rozgrzać olej i dodać czosnek, cebulę i imbir. Smażyć około 1 minuty.
    • Dodać mięso odsączone z marynaty i smażyć około 5 minut. Dodać marynatę, podsmażyć i całość zaciągnąć łyżeczką mąki (jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać parę łyżek bulionu)
    • Na koniec do mięsa dodać olej sezamowy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych