Na Filipinach Pancit wprost tłumaczy się jako makaron. Pancit to jednak także wszelkie zupy i dania smażone w których filipińskie kluski dogrywają istotną rolę. Odnosi się to też do sprowadzonego przez chińskich imigrantów bardzo popularnej zupy Pancit Mami – znana jest także w Malezji i Indonezji jako Mie Ayam/Sup Ayam. Jest to wywar gotowany na mięsie kurczaka, można go więc traktować jak swego rodzaju filipiński rosół, do której używa się makaronu pszennego w kształcie cienki wstążek, właśnie o nazwie Pancit Mami. Filipińczycy nazywają go także Chicken Mami, aby odróżnić od drugiej wersji bulionu z kluskami Beef Mami.
Składniki:
– opakowanie (ok. 250 gr) Pancit Mami lub innego dalekowschodniego makaronu pszennego w kształcie wstążek.
– mięso z 4 udek kurczaka
– 1,5 litra bulionu drobiowego
– cebula, posiekana
– marchew poszatkowana na cienkie plasterki
– ćwiartka białej kapusty, posiekanej w paski
– 3 dymki posiekane
– 3 ząbki czosnku, posiekane i zrumienione
– jajko na twardo, posiekane
Przygotowanie:
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać gorącą wodą i poczekać, aż napęcznieje
- W garnku zagotować bulion.
- Dodać mięso kurczaka i gotować tak długo, aż białko w mięsie się zetnie i straci ono swój różowy kolor na rzecz białego. Wówczas kurczaka wyciągnąć.
- Kiedy mięso ostygnie porwać je na strzępy.
- Do gotującego się bulionu dodać cebulę. Gotować około 10 minut.
- W innym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Blanszować w niej kapustę i marchewkę (gotować 3 – 5 minut), odcedzić i opłukać zimną wodą.
- Makaron rozdzielić do misek. Na wierzchu ułożyć kawałki mięs, kapustę i marchew. Całość zalać bulionem, i dodać jeszcze dymkę, jajka i smażony czosnek.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)