Obok Adobo, Mechado czy Menudo, Afritada to jeden z wielu wariantów gulaszy, jakie na Filipiny sprowadzili hiszpańscy konkwistadorzy (który zresztą wyjątkowo nie odbiega też od pierwowzoru). Pierwotnie używało się do niego wieprzowiny, tradycyjnej dla archipelagu. Wraz ze wzrostem hodowli drobiu zaczęła być jednak wypierana przez mięso kurczaka. Taką Afritadę robi się szybciej i prościej, dlatego dziś dominuje w kuchni Filipin.
Składniki:
– 1 kg udek kurczaka (same tzw. pałki)
– 5 ziemniaków, pokrojony
– czerwona cebula, posiekana
– główka czosnku, posiekana
– zielona słodka papryka, pokrojona w paski
– czerwona słodka papryka, pokrojona w paski
– marchew pokrojona na kawałki
– 500 ml bulionu drobiowego
– puszka pomidorów
– 2 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W rondlu lub woku rozgrzać olej. Przez minutę podsmażyć na nim czosnek z cebulą.
- Dodać mięso i je zrumienić. Całość zalać bulionem i dodać pomidory w puszce oraz marchew. Dusić kwadrans.
- Do garnka dodać ziemniaki i dusić kolejny kwadrans.
- Dodać paprykę oraz sos rybny. Dusić jeszcze 5 minut.
- Podawać gorące z ryżem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)