Paksiw (Ryba/Wieprzowina duszona w occie)


Paksiw to filipiński sposób przygotowywania dań – gotuje się je w sosie bazującym na occie ryżowym. Tak przyrządza się m.in. wieprzowinę: Paksiw na Baboy to danie podobne nieco do Adobo, a Paksiw na Lechon to tłuste kawałki wieprzowiny (lechon oznacza prosię) duszone na kwaśno – przepis na filmie poniżej. Paksiw na Isda to z kolei podduszana ryba. Na Filipinach najbardziej cenione jest danie z użyciem tzw. Mlecznej Ryby/Bangus zwane Paksiw na Bangus. W warunkach europejskich najlepiej zastąpić ją dorszem, solą lub rybą maślaną.

Składniki:

– 1 kg filetów z dorszasoli, ryby maślanej lub innej białej ryby
– 6 cm imbiru, posiekanego na plasterki
– 6 ząbków czosnku
– 100 ml octu ryżowego
– 250 ml wody
– czerwona cebula, pocięta w grube piórka
– 3  średnio ostre chili, posiekane
balsamka ogórkowata, posiekana (niekoniecznie)
– 2 łyżki sosu rybnego
– pół łyżeczki ziaren pieprzu

Przygotowanie:

    • W rondlu zagotować wodę z octem. Gdy zawrze dodać sos rybny i pieprz.
    • Do garnka ostrożnie włożyć rybne filety poprzekładane wszystkimi dodatkami: imbirem, czosnkiem, cebulą, chili oraz balsamką.
    • Dusić pod przykryciem około kwadransa.
    • Podawać z białym ryżem polane sosem z duszenia (razem ze wszystkimi dodatkami)

(Poniższej przepis na Lechon Paksiw z wieprzowiną.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych