Paksiw to filipiński sposób przygotowywania dań – gotuje się je w sosie bazującym na occie ryżowym. Tak przyrządza się m.in. wieprzowinę: Paksiw na Baboy to danie podobne nieco do Adobo, a Paksiw na Lechon to tłuste kawałki wieprzowiny (lechon oznacza prosię) duszone na kwaśno – przepis na filmie poniżej. Paksiw na Isda to z kolei podduszana ryba. Na Filipinach najbardziej cenione jest danie z użyciem tzw. Mlecznej Ryby/Bangus zwane Paksiw na Bangus. W warunkach europejskich najlepiej zastąpić ją dorszem, solą lub rybą maślaną.
Składniki:
– 1 kg filetów z dorsza, soli, ryby maślanej lub innej białej ryby
– 6 cm imbiru, posiekanego na plasterki
– 6 ząbków czosnku
– 100 ml octu ryżowego
– 250 ml wody
– czerwona cebula, pocięta w grube piórka
– 3 średnio ostre chili, posiekane
– balsamka ogórkowata, posiekana (niekoniecznie)
– 2 łyżki sosu rybnego
– pół łyżeczki ziaren pieprzu
Przygotowanie:
-
- W rondlu zagotować wodę z octem. Gdy zawrze dodać sos rybny i pieprz.
- Do garnka ostrożnie włożyć rybne filety poprzekładane wszystkimi dodatkami: imbirem, czosnkiem, cebulą, chili oraz balsamką.
- Dusić pod przykryciem około kwadransa.
- Podawać z białym ryżem polane sosem z duszenia (razem ze wszystkimi dodatkami)
(Poniższej przepis na Lechon Paksiw z wieprzowiną.)