Menudo Filipińskie (Gulasz z wątróbką wieprzową)


W szerokim świecie Menudo bardziej znane jest jako ostra meksykańska zupa z wołowymi podrobami. Menudo to jednak także tradycja kulinarna Filipin, gdzie hiszpańscy kolonizatorzy również odcisnęli swoje piętno. Tutaj nie używa się jednak wołowiny, ale znacznie popularniejszą wieprzowinę. Poza tym nie jest to zupa, ale bardziej gęsty gulasz.


Składniki:

– 500 gr wieprzowiny na gulasz, pociętej w kostkę
– 500 gr wątróbek wieprzowych, pociętych w kostkę
– pętko chorizo, pociętej w plasterki
– puszka pomidorów
– puszka ciecierzycy
– 4 ziemniaki  pokrojone w kostkę
– 2 papryki (słodkie, kolor dowolny) pokrojone w kostkę
cebula, posiekana
– mała główka czosnku, posiekana
– 4 łyżki rodzynek
– pół łyżeczki sypkiej słodkiej papryki
– 250 ml bulionu
– 2 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek oraz cebulę, około pół minuty.
    • Dodać wieprzowinę, wątróbkę i kiełbasę. Wszystko zrumienić stale mieszając.
    • Mięso zalać bulionem i dodać pomidory, sypka paprykę oraz sos rybny. Dusić około pół godziny.
    • Dodać ziemniaki, paprykę, ciecierzycę oraz rodzynki. Dusić jeszcze kwadrans.
    • Podawać z ryżem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych