Mechado to hiszpańska tradycja kulinarna, która doskonale przyjęła się na Filipinach. Pierwotnie chodziło o to aby mniej atrakcyjne kawałki wołowiny w wyniku duszenia nie robiły się suche i twarde. Stąd zaczęto dodawać do nich tłusty kawałki wieprzowiny (np. boczek lub słoninę), które nadawały gulaszowi delikatności i soczystości – jednym ze znaczeń słowa mecha jest wysmarować smalcem.
Składniki:
– 1 kg wołowiny gulaszowej, pociętej w kostkę
– 100 gr słoniny pociętej w paski (ew. może być boczek)
– puszka pomidorów
– 4 cebule posiekane w kostkę
– 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
– marchewka, pokrojona na plasterki
– papryka (słodka) pokrojona w kostkę
– pół litra bulionu wołowego
– 3 listki laurowe
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki octu ryżowego
– sok z 1 kalamondynki lub połowy limonki
– 100 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę z liści laurowych, czosnku, octu, soku z kalamondynki oraz sosu sojowego. Zapeklować w niej mięso na ok. godzinę.
- W woku wytopić nieco tłuszczu ze słoniny – tyle aby można było na nim smażyć.
- Mięso odsączyć z marynaty i wrzucić do woka ze słoniną. Smażyć tak aby się zrumieniło.
- Całość zalać marynatą, bulionem oraz dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu około trzech kwadransów, aż mięso będzie prawie miękkie.
- Dodać ziemniaki, cebulę, marchew i paprykę. Dusić jeszcze około kwadransa.
- Podawać z białym ryżem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)