Pares to jedno z najpopularniejszych dań filipińskich, ulicznych jadłodajni. Nazwę tłumaczy się jako para, bo jest to potrawa dwudaniowa: jednocześnie serwuje się ryż z sosem z wołowiną oraz bulion wołowy.
Pars serwuje się na dwóch talerzach: do miski nalewa się nieco bulionu, a sosem z wołowiną polewa się Sinangag, czyli ryż smażony z czosnkiem.
Składniki:
Bulion:
– 500 gr wołowiny gulaszowej
– marchew
– cebula
– pietruszka
– 2 kawałki anyżku gwiazdkowego
– 2 cm imbiru
Marynata
– 50 ml sosu sojowego
– łyżeczka czarnego pieprzu
– 4 łyżki cukru
Sos
– 3 cm imbiru, posiekanego
– ząbek czosnku, posiekany
– cebula, posiekana
– łyżeczka mąki kukurydzianej lub ryżowej
– łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Z wszystkich przepisanych składników przygotować bulion wołowy. Gotować go około 2 – 3 godzin.
- Bulion odcedzić. Gdy mięso wystygnie pokroić je na kawałki (warzywa wyrzucić).
- Przygotować marynatę: połączyć sos sojowy z cukrem i pieprzem. Zapeklować w niej mięso. Odstawić na pół godziny
- W woku rozgrzać olej i dodać czosnek, cebulę i imbir. Smażyć około 1 minuty.
- Dodać mięso odsączone z marynaty i smażyć około 5 minut. Dodać marynatę, podsmażyć i całość zaciągnąć łyżeczką mąki (jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać parę łyżek bulionu)
- Na koniec do mięsa dodać olej sezamowy.