Salsa di Noci (Sos z orzechów włoskich)


Ten tradycyjny Genuański sos to dowód na otwarty charakter kuchni kosmopolitycznej stolicy Ligurii. Przygotowanie go z użyciem jogurtu wskazuje na wpływy orientu, który zawijał do portu wraz ze statkami penetrującymi całe morze Śródziemne. Sos ten podobnie jak Pesto alla Genovese stosuje się jako dodatek do makaronów.

Składniki:

– 18 łuskanych orzechów włoskich, sparzonych i obranych ze skórki
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 50 gr pinioli
– ząbek czosnku
– garść liści pietruszki (opcjonalnie)



Przygotowanie:

    • Orzechy włoskie, piniole, czosnek i pietruszkę zmiksować na gładko w malakserze
    • Pastę doprawić pieprzem i solą. Dodać jogurtu i dobrze wymieszać.
    • Podając Salsa di Noci z makaronem dobrze jest połączyć go z kilkoma łyżkami roztopionego masła oraz parmezanu.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych