Lahana Corbasi (Kapuśniak)


Ten rodzaj tureckiego kapuśniaka popularny jest przede wszystkim na wybrzeżu Morza Czarnego. Wywodzi się z położonej na wschodzie miejscowości Trabzon, znanej z uprawy kapusty. Lahana Corbasi występuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem baraniny. W Turcji używa się do niej nie tylko zwykłej białej kapusty, ale także chińskiej bak choy.

Składniki:

– 250 gr białej kapusty, posiekanej w paski
– 200 gr jagnięciny z udźca, pokrojnej w małe kawałki (opcjonalnie)
– 220 gr białej fasoli suszonej, namoczonej przez noc
– puszka kukurydzy
– duże czerwone chili, posiekane na plasterki
– łyżka mąki kukurydzianej
– łyżka masła
– łyżeczka czerownej, suszonej papryki

Przygotowanie:

    • Fasolę razem z jagnięciną umieścić w rondla, zalać wodą i gotować około godziny.
    • Kiedy fasola będzie miękka dolać wody, tak aby było jej na pół palca więcej niż fasoli. Zagotować.
    • Dodać kapustę. Gotować 5 minut.
    • Dodać chili i kukurydzę. Gotować kwadrans.
    • Dosypać mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
    • Na patelni roztopić masło i przez chwilę podsmażyć na niej paprykę.
    • Tuż przed podaniem zupy dodać do niej masło z papryką.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



FavoriteLoading Dodaj do ulubionych