Drobiowo-pomidorowa zupa z makaronem, bo tak należy tłumaczyć nieco przydługą nazwę Tavuklu Domatesli Sehriye Corbasi to prosta, ale wyjątkowo popularna zupa w Turcji – coś jak rosół w Polsce. Zwykle poprzedza ona każdy warzny posiłek, a przede wszystkim obiad rodzinny.
Składniki:
– mały kurczak
– pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
– ząbek czosnku, posiekany
– 2 łyżki oliwy
– 1 l bulionu drobiowego
– 50 gr makaronu, krótkie nitki
– sok z ćwierci cytryny
– 2 łyżki siekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Kurczaka gotować około 40 minut. Odcedzić, wyciąć pierś i pokroić na małe kawałki
- W rondlu rozgrzać oliwę. Podsmażyć parę minut czosnek i pomidora.
- Całość zalać bulionem.
- Gdy zupa zacznie wrzeć dodać kurczaka i znów zagotować.
- Dodać makaron i gotować jeszcze 5 minut.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, a podając posypać pietruszką.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)