Ten rodzaj tureckiego kapuśniaka popularny jest przede wszystkim na wybrzeżu Morza Czarnego. Wywodzi się z położonej na wschodzie miejscowości Trabzon, znanej z uprawy kapusty. Lahana Corbasi występuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem baraniny. W Turcji używa się do niej nie tylko zwykłej białej kapusty, ale także chińskiej bak choy.
Składniki:
– 250 gr białej kapusty, posiekanej w paski
– 200 gr jagnięciny z udźca, pokrojnej w małe kawałki (opcjonalnie)
– 220 gr białej fasoli suszonej, namoczonej przez noc
– puszka kukurydzy
– duże czerwone chili, posiekane na plasterki
– łyżka mąki kukurydzianej
– łyżka masła
– łyżeczka czerownej, suszonej papryki
Przygotowanie:
- Fasolę razem z jagnięciną umieścić w rondla, zalać wodą i gotować około godziny.
- Kiedy fasola będzie miękka dolać wody, tak aby było jej na pół palca więcej niż fasoli. Zagotować.
- Dodać kapustę. Gotować 5 minut.
- Dodać chili i kukurydzę. Gotować kwadrans.
- Dosypać mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
- Na patelni roztopić masło i przez chwilę podsmażyć na niej paprykę.
- Tuż przed podaniem zupy dodać do niej masło z papryką.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)