Zupa anatolijska to bardzo pojemna kategoria odnosząca się do całej gamy zup od wieków jadanych codziennie w Anatolia, stanowiącej trzon Turcji. Są zarówno bardzo proste – ograniczające się do bulionu zagęszczanego mąką z kilkoma dodatkami – jak i bardziej bogatych w warzywa oraz mięso. Poniższy przepis Anadolu Çorbası wywodzi się z centrum Anatolii, gdzie docenia się dodatek mięsa, szczególnie kurczaka.
Składniki:
– 200 gr piersi kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
– marchewka drobno pokrojona
– cukinia drobno pokrojona
– cebula drobno pokrojona
– 80 gr bulguru
– 2 l bulionu drobiowego
– 2 łyżki masła
– łyżeczka czerwonej, suszonej papryki
– łyżeczka mąki
– 2 łyżki jogurtu
– żółtko jajka
Przygotowanie:
- W rondlu roztopić masło, podsmażyć na nim kurczaka.
- Dodać marchew, cukinię oraz cebulę. Smażyć około 2 – 3 minut.
- Dosypać bulguru oraz suszoną paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zalać bulionem. Zagotować.
- Całość gotować około 10 minut.
- W szklance wymieszać mąkę, jogurt, żółtko i 100 ml wody. Dolać mieszankę do zupy.
- Zupę gotować jeszcze parę minut i podawać.