Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)



Podvarak to popularne danie serbskiej wsi. W największym skrócie można je określić jako wieprzowina z kiszoną kapustą – nazywany jest także Kiseli Kupus sa Pirinčem. W przeciwieństwie do takich dań jak bigos Podvarak zapieka się w piecu. Zwykle jadało się je zimą, np. na niedzielny obiad. Podvarak popularny jest także w Macedonii. W sąsiedniej Chorwacji serwuje się za to dość podobną potrawę – Lički Kupus.

Składniki:

– 1 kg wieprzowiny (może być szynka) pokrojonej na małe kawałki
– 200 gr boczku pokrojonego w słupki
– 1 kg kapusty kiszonej
– 2 cebule pokrojone w półtalarki
– 4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– łyżka suszonej papryki
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Kapustę wstawić na kwadrans do zimnej wody.
    • W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z boczkiem.
    • Odsączyć kapustę i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem, czosnek, paprykę i liście laurowe.
    • Zamieszać i dusić około pół godziny. Pod sam koniec smażenia dodać szklankę wody lub bulionu.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Wieprzowinę ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Przykryć cebulą wymieszaną z kapustą.
    • Przykryć i wstawić na 2 – 3 godziny do piekarnika. Pokrywkę zdjąć na dwa, trzy kwadranse przed końcem pieczeni (jeśli będzie taka konieczność co jakiś czas uzupełniać płyn).

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych