Karađorđeva Šnicla czyli sznycel Karadjorde został nazwany na cześć serbskiego księcia Karadjorde Petrovica, który żył na przełomie XVII i XIX wieku i wsławił się jako przywódca pierwszego antytureckiego powstania. Danie jego imienia powstało jednak dopiero w połowie XX, kiedy jeden z belgradzkich kucharzy chciał dla swoich gości z ZSRR przygotować Kotlet Kijowski ale zabrakło mu drobiu. Zdecydował się więc zrobić zawijany kotlet wieprzowy. Udekorował go sosem tatarskim, plasterkiem cytryny i kawałkiem pomidora. Ten dodatek wyglądał jak order im. księcia Karadjore i tak już zostało.
Składniki:
(Na jedną porcję):
– Kawałek schabu wieprzowego (około 200 gr)
– plasterek szynki
– plasterek sera
– 3 łyżki kajmaku
– 1 jajko roztrzepane
– mąka
– bułka tarta
– łyżka oleju
Przygotowanie:
- Mięso rozbić na dość cienki, prostokątny kotlet. Posolić.
- Na kotlet położyć plasterek szynki, plasterek sera i trzy łyżki kajmaku.
- Całość zwinąć w rulon. Obtoczyć w mące,jajku i bułce.
- Smażyć około 20 min.
- Podawać przyozdobione sosem tatarskim, plasterkiem cytryny i kawałkiem pomidora.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)