Mućkati w serbsko-chorwackim oznacza tyle co mieszać. Stąd Mućkalica to po prostu mieszanina zazwyczaj grillowanych wcześniej mięs duszonych z warzywami – to swego rodzaju prosty sposób na wykorzystanie pozostałości mięsnych po większym obiedzie. Danie to popularne zarówno w Chorwacji jak i w Serbii ma wiele regionalnych wariantów, takich jak Vojvodjanska Mućkalica z Wojewodiny. Najbardziej znana jest Leskovačka Mućkalica wywodząca się z rejonu Leskovac położonego w południowej Serbii (przepis poniżej) .
Składniki:
– 1 kg grillowanego mięsa (najlepiej karkówki wieprzowej), pokrojonego na małe kawałki
– 200 gr boczku grillowanego w plastrach i pokrojonego w słupki
– 4 cebule, pokrojone w półtalarki
– 3 papryki pokrojone a paski (najlepiej opalone lub grillowane i obrane ze skórki)
– 1 ostra papryczka, pokrojona na plasterki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– puszka pomidorów
– liść laurowy
– 2 łyżki suszonej papryki
– 2 łyżki Ajvaru (opcjonalnie)
– 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę (smażyć ok. 20 minut).
- Dodać czosnek, paprykę (świeże i suszoną), pomidory, liść laurowy i ew. Ajvar. Doprawić solą i pieprzem.
- Po kwadransie duszenia dodać mięso oraz boczek i dusić jeszcze ok. godziny.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)