Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Soffritto / Sofrito | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Soffritto / Sofrito


Soffritto to włoski odpowiednik francuskiego Mirepoix, czyli mieszanki cebuli, marchwi oraz selera naciowego. W obu kuchniach stanowią bazę do bulionów oraz znacznej ilości sosów. We Włoszech mieszankę zwykle jeszcze  wzbogaca się czosnkiem, fenkułem, porem oraz ziołami.
Nie należy tego mylić z hiszpańskim Sofrito, które pełni podobną rolę bazy smakowej, ale jest przygotowywane w formie pasty czy też gęstego sosu. Jedną z najbardziej znanych jej odmian jest Salmorreta, która jest podstawową przyprawą m.in. Arroz Alicantino.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych