Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)


Menton, miasteczko leżący we wschodniej Prowansji nieskromnie reklamuje się jako Perła Francji. Doskonałej kuchni odmówić mu jednak nie sposób – to właśnie tutejsi mieszkańcy upodobali sobie podawać w upalne dni Thon Sauce Verte: gorącego, grillowanego tuńczyka ze świeżym i chłodnym sosem. Jak jest wyjątkowo gorąco to nawet tuńczyk nie musi być już ciepły. Co do samego sosu, to analogiczny dodatek serwowany jest w kuchni sąsiedniego Piemontu – patrz: Bagnet Verd – a Baskowie do zielonego sosu na bazie pietruszki, chociaż nieco innego, używają do Morszczuka.
Podobny przepis funkcjonuje zresztą w całej Zatoce Lwiej oraz okolicy – Tuńczyka z zielonym sosem jadają także Hiszpanie.

Składniki:

– 4 steki z tuńczyka
oliwa
Sos:
– 50 gr natki pietruszki
– 4 dymki pokrojone w ćwiartki
– 2 ząbki czosnku
– 3 anchovis
– 30 gr bazylii
– pół łyżki marynowanych kaparów
– 2 gałązki oregano
– 125 ml oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

    • Przygotować sos: zioła wrzucić do robota kuchennego posolić. Zacząć miksować i jednocześnie cienką strużką wlewać oliwę. Na końcu dodać cytrynę.
    • Mięso po jednej stronie posmarować oliwą i oprószyć pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię (najlepiej grillową) i około 2 minuty smażyć na niej steki. W międzyczasie oliwą posmarować drugą stronę tuńczyka, oprószyć pieprzem i obrócić mięso na patelni. Smażyć kolejne 2 minuty.
    • Tuńczyka serwować polanego zielonym sosem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych