Ljit / Ijjeh (Omlet z serem i warzywami)


Ljit czy też Ijjeh to rodzaj libańskie omletu. W sposobie przygotowania oraz składzie przypomina on włoską Frittatę. Istotną różnicę stanowi jednak dodanie obok jajek dodaje się również kawałki słonego sera. W Libanie pokrojony omlet zwykle serwuje się jako meze, często sprzedawany jest w street food.


Składniki:

– 6 jajek roztrzepanych lekko razem z 4 łyżkami mleka
– 200 gr sera Domiati (ew. fety lub sirene), pokruszonego
– czerwona cebula, posiekana
– zielona papryka, posiekana
chili, posiekane
– 12 czarnych oliwek, przeciętych wzdłuż
– garść liści pietruszki, posiekanych
– garść liści mięty, posiekanych
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Około 5 minut podsmażać na niej cebulę, paprykę oraz chili.
    • Dodać pokruszony ser, oliwki oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem.
    • Całość delikatnie zamieszać i zalać masą jajeczną rozprowadzając ja równomiernie.
    • Patelnię przykryć pokrywką, zredukować ogień i smażyć około 10 minut, aż jajka się zetną.
    • Ewentualnie 2 minuty przed końcem smażenia, można przekręcić na druga stronę i kończyć smażenie bez przykrywki.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych