Sambusak Bi Jibneh (Pierożki z serem)


Sambusak  czy też Sambusa to rodzaj pierożków popularnych  w krajach Arabskich, między innymi w Libanie i Syrii, ale także w Afryce – przez Egipt dotarły do Somalii oraz Etiopii. Jest to potrawa pokrewna indyjskich, trójkątnych pierożków Samosa – te arabskie mają zwykle półokrągły kształt. Korzenie obu tkwią gdzieś na środkowym wschodzie, w Persji a nazwa wywodzi się od słowa sanbosag – na bliski wschód miały ponoć trafić w czasie babilońskiej okupacji. Tradycyjnie od europejskich pierożków różni je przede wszystkim użycie kruchego ciasta – chociaż dziś stosuje się już także normalne.
Arabowie Sambusak nadziewają zarówno mięsem (zazwyczaj jagnięciną) – przepis na filmie poniżej – jak i serem. Później zarówno można je zapiekać jak i smażyć w głębokim tłuszczu.
Poniżej przepis na pierogi z serem.

Składniki:

– 500 gr ciasta francuskiego
– 250 gr sera Domiati (ew. fety lub sirene)
– 250 gr sera Halloum (ew. mozzarelli), startego lub posiekanego w malakserze
– mały pęczek szczypiorku, posiekanego
– 2 łyżki ziaren sezamu
– 2 jajka lekko roztrzepane
– 2 żółtka
– łyżka oliwy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
    • W misce rozgnieść widelcem ser Domiati.
    • Dodać Halloumi, jajka, szczypiorek oraz doprawić do soli i pieprzu.
    • Całość wymieszać na jednolitą masę.
    • Z ciasta wykroić krążki o średnicy 10 cm.
    • Na środek każdego krążka nałożyć po 2 łyżeczki farszu.
    • Każdy kawałek ciasta składać w półokrągły pierożek.
    • Żółtka wymieszać z oliwą i posmarować nimi każdy pierożek, po czym oprószyć je sezamem.
    • Pierożki piec około 20 minut.

(Przepis z Arabii Saudyjskiej na smażone pierożki Sambusa, nadziewane mięsem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych