Ljit czy też Ijjeh to rodzaj libańskie omletu. W sposobie przygotowania oraz składzie przypomina on włoską Frittatę. Istotną różnicę stanowi jednak dodanie obok jajek dodaje się również kawałki słonego sera. W Libanie pokrojony omlet zwykle serwuje się jako meze, często sprzedawany jest w street food.
Składniki:
– 6 jajek roztrzepanych lekko razem z 4 łyżkami mleka
– 200 gr sera Domiati (ew. fety lub sirene), pokruszonego
– czerwona cebula, posiekana
– zielona papryka, posiekana
– chili, posiekane
– 12 czarnych oliwek, przeciętych wzdłuż
– garść liści pietruszki, posiekanych
– garść liści mięty, posiekanych
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Około 5 minut podsmażać na niej cebulę, paprykę oraz chili.
- Dodać pokruszony ser, oliwki oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem.
- Całość delikatnie zamieszać i zalać masą jajeczną rozprowadzając ja równomiernie.
- Patelnię przykryć pokrywką, zredukować ogień i smażyć około 10 minut, aż jajka się zetną.
- Ewentualnie 2 minuty przed końcem smażenia, można przekręcić na druga stronę i kończyć smażenie bez przykrywki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)