Piwo Alzackie


Piwo w Alzacji zawsze było uznawane za trunek pośledniej jakości. Dlatego m.in. jego produkcją zajęli się mnisi, którym nie starczało wina dla napojenia wszystkich pielgrzymów. Niemniej Alzacja skorzystała z bliskości Bawarii i dzis jest praktycznie jedynym regionem w którym we Francji na powarznie waży się piwo (drugi to graniczące z Belgią Picardia i Pas-de-Caleis). W Europie najbardziej rozpoznawalny trunek tego regionu to Kronenbourg, który wypromowała brytyjska grupa Scotisch Newcastle (sporą popularność na kontynencie zdobył też Fischer). To już jest jednak marka globalna, podczas gdy jej rodzimi konkurenci produkują jeszcze piwo o regionalnym charakterze, szczególnie w browarach rodzinnych skupionych na przedmieściach Strasbourga w Shiltigheim:

Shutzenberger – to najstarszy browar Alzacji funkcjonujący od 1740 roku i wciąż pozostający w rękach prywatnych właścicieli
Meteor – to niezależny browar rodzinny działający w Hochfelden
Saverne – to również mocna Alzacka marka, ale kontrolowana przez duńskiego Carlsberga.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych