Szpinak Chiński / Szpinak Czerwony / Szpinak Ciemnozielony


Szpinak Chiński to mało precyzyjna nazwa obiegowe przypisywane kilku rodzajom szarłatu. Przede wszyst chodzi o tzw. Szarłat Czarnoowockowy (łac. Amaranthus dubius) nazywany również Czerwonym Szpinakiem. Niekiedy nazwa ta odnoszona jest także do Szarłatu Trójbarwnego (łac. Amaranthus tricolor), Szarłatu Sinego (łac. Amaranthus blitum L. subsp. oleraceus lub Amaranthus lividus) oraz Szkarłatu Zielonego (łac. Amaranthus viridis) zwanego też Szpinakiem Ciemnozielonym. Sama nazwa Szpinak Chiński jest jednak o tyle myląca, że rośliny te wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Wszystkie trzy rośliny łączy fakt, iż mają jadalne liści, dość delikatne szczególnie za młody – stąd obiegowa nazwa szpinak. W przypadku Szarałatu Zielonego po podgotowaniu jadane były już ponoć w starożytnej Grecji – z dodatkiem oliwy i cytryny.
W gastronomii największe znaczenie ma zdecydowanie Szarłat Czarnoowockowy, któremu przypisuje się również nazwy Rau Den, Hon Toi Moi, Yin Choy oraz Hsien Tsai. Poza Chinami bardzo popularny jest także w Indiach, Afryce (w języku Bantu nazywany Doodo, a w Swahili Mchicha) oraz w Azji Południowo-Wschodniej – w Indonezji (Bayam) oraz Tajlandii (Phak Khom).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych