Bigoli / Bigoli in Salsa (Bigoli z Sardelami)


Bigoli to jeden z najstarszych włoskich makaronów. Wywodzi się z Veneto. W przeciwieństwie do większości past w jego przypadku ciasta się nie wałkuje, aby później kroić je ręcznie czy maszynowo. Makaron ten powstaje w maszynce zwanej Bigolaro. To coś w rodzaju maszynki do mięsa tyle że oryginalnie skierowanej pionowo i przykręcanej nie do stołu ale stołka. Poza tym nie używało się w niej spirali popychającej kawałki mięsa, ale prosty tłok. W maszynce tej umieszczało się kawałek ciasta i na siedząco, dokręcając tłok przeciska masę ciasta przez mosiężne sito zainstalowane na końcu maszynki (obecnie domowa produkcja bardziej przypomina kręcenie mielonego mięsa).
Bigoli kształtem przypomina więc grube spaghetti – tak się zresztą ponoć tłumaczy nazwę bigoli w weneckim dialekcie. Przez to że ciasto nie jest wałkowane, nie jest tak zbite jak popularne makarony. Bigoli to baza słynnego wielkopostnego dania z sosem z sardeli (Bigoli in Salsa). Podaj się go także z sosem z kaczych wątróbek.
Poniżej przepis na Bigoli in Salsa.

Składniki:

– 300 gr makaronu bigoli
– 70 – 100 gr anchovis w oliwie
cebula, drobno posiekana
– 50 ml białego wina
– garść pietruszki

Przygotowanie:

    • Oliwę z anchovis odlać na patelnię, rozgrzać i zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać anchovis i podsmażyć jeszcze 1 – 2 minuty. Zalać je wine i poczekać, aż odparuje.
    • W międzyczasie zagotować makaron. Gdy będzie al dente dodać na patelnie wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania.
    • Całość dobrze wymieszać i poddusić jeszcze 1 – 2 minuty, aby makaron wchłoną smak sosu.
    • Tuż przed podaniem dodać pietruszki, doprawić pieprzem, ew. solą jeśli trzeba i wymieszać.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych